Istut niin kuin tuolisi sallii; hyvä tuoli houkuttelee liikkumaan!

 

Liikkuvan istumisen höydyt näkyvät yleisen vireystason paranemisena. Selän kudosrakenteille oikean asennon löytyminen yhdistettynä liikkeeseen mahdollistaa optimaalisen aineenvaihdunnan muun muassa selän välilevyissä. Huonon istumaryhdin vaikutukset näkyvät ehkä vasta vuosien päästä erilaisina selän rappeutumisilmiöinä.

 

Hyvän liikkuvan istumisen hyödyt näkyvät välittömästi. Vaikka se on hieman vaativampaa, aktiivisempaa istumista, niin se kyllä kannattaa. Joskus on turhaa kikkailla erilaisilla pienillä ergonomisilla apuvälineillä jos perusratkaisu eli tuoli on huono. Tuolin valinta tulee tehdä ammattitaidolla kunkin yksilöllisten tarpeiden mukaan.

 

Haluamme avata perinteisestä istumisasennosta selän ja reiden välisen kulman. Kun reidet ovat vaakasuoran sijaan hieman alaviistossa löytyy alaselkään luonnollinen notko ja samalla niska-hartiaseutu oikenee ja rentoutuu. Lihaskunnon kannalta on tärkeää, että työskentelyasento – pidempiaikainen istuminenkin – on aktiivista, lihaksia vaativaa. Hyvässä ryhdissä selkärankaan ei kohdistu paineita. Niinpä tarvitset tuolin selkänojaa vain lepohetkiä varten ja käsinojiakin vain tilapäisesti.

 

Moni tuoli tukee istujan yhteen asentoon ja vieläpä estää liikkumista jäykillä käsi/selkä/niskatuilla. Onko se luonnollista?

Kaikkien mallistomme tuolien kehittelyssä on ollut mukana lääkäreitä, ergonomian asiantuntijoita ja fysioterapeutteja.

 

Lue myös Työterveyslaitoksen ohjeet päätetyön ergonomiaan